LOGO TASARIMINDA ŞEKİL VE RENKLER

Paul Rand, tasarımın markanızın sessiz elçisi olduğunu söyledi. Düşüncesine devam edersek, bir logo tasarımının bir şirketin veya bir ürünün kişiliğini sunan bir marka kimliğinin kalbi olduğunu ekleyebiliriz. Bağlantıyı hedef kitleyle kurmak ve bir markanın hikayesini anlatmak istiyorsanız, bir logo ile başlamak iyi bir seçim olacaktır.
Bugün, bir logoya ait görsel bileşenleri zorlayan görsel algı için hayati öneme sahip olan ve aynı zamanda markalaşma için tasarımda renk ve şekil psikolojisi uygulamalarına ilişkin pratik durumları gösteren görsel bileşenleri açıklıyoruz.
Logo tasarımında psikoloji
Etkili bir logo oluşturmak için tasarımcılar, inşa ettikleri en küçük bileşenleri göz önünde bulundurmalı ve potansiyel müşteriler üzerindeki etkilerini düşünmelidir. Çeşitli faktörlerin insanın zihni ve davranışı üzerindeki etkisini inceleyen bilim, psikoloji olarak bilinir. Psikolojik ilkeler bilgisi, insanın isteklerini ve motivasyonlarını anlamaya yardımcı olur, bu da tasarımcıların olası kullanıcıların belirli çözümlere vereceği tepkileri tahmin edebileceği anlamına gelir.
İnsanlar fark etmeyebilirler ama zihin genellikle duyguları ve davranışları etkileyen görsel nesnelere tepki verir. Önceki yazılarımızda, şekil ve renklerin insanların görsel algıları üzerindeki etkilerini inceleyen iki psikoloji dalı tanımladık. Kısacası, her renk ve şekil kendi anlamı ile algılanma eğilimindedir, bu yüzden görsel bir nesneye baktığımızda beynimiz belirli mesajı alır ve gördüklerimize göre tepki verir.
Renk ve şekil psikolojisinin rolünü kavrayabilen tasarım uzmanı, bir logonun katkıda bulunduğu anlamı kontrol edebilir. Seçilen her bileşen düşünceli bir şekilde insanların doğru logo anlamını okumalarına yardımcı olur.
Logo tasarımında renk
Colorcom tarafından sağlanan araştırma, insanların bir ürün hakkında bilinçaltı bir yargılama yapmasının sadece 90 saniye sürdüğünü ve bu değerlendirmenin% 62 ila% 90'ının sadece renklere dayandığını gösterdi. Bu nedenle marka stratejisinin başarısı büyük ölçüde logo tasarımı için seçilen renklere bağlı.
Renkler sadece ürünlerin görsel görünümü için değil aynı zamanda marka bilinirliği için de hayati bir faktördür. Tasarımda Renk: Kullanıcı Eylemlerine Etkisi makalesinde, ortak renklerin markalaşmadaki anlamlarını açıkladık ve işte kısa bir özet.
Kırmızı. Güven, gençlik ve güç.
Portakal. Samimi, sıcak ve enerjik.
Sarı. Mutluluk, iyimserlik ve sıcaklık.
Yeşil. Barış, büyüme ve sağlık.
Mavi. Güven, güvenlik ve istikrar.
Mor. Lüks, yaratıcı ve akıllı.
Siyah. Güvenilir, sofistike ve deneyimli.
Beyaz. Basit, sakin ve temiz.
Renk seçimi, yalnızca ortak anlamlara dayanmamalıdır. Görsel algı herkes için oldukça bireyseldir, dolayısıyla renk, yaş, kültür ve cinsiyet gibi faktörlerden dolayı farklı olabilir. Örneğin, sarı rengi çok seven çocuklar, ancak yetişkin oldukça genellikle daha az çekici görünüyor. Dahası, renk tanımlamasında birçok kültürel farklılıklar vardır. Rengin bir marka stratejisinde etkili bir şekilde çalışacağından emin olmak için hedef kitlenin tercihlerini göz önünde bulundurmak çok önemlidir.
Logo tasarımında şekiller
Şekillerin psikolojisine adanmış makalede daha önce bahsettiğimiz gibi, tüm görsel nesneler şekil açısından analiz edilebilir. İnsanlar hangi figürlerin ve şekillerin onları çevrelediğini her zaman fark etmeyebilirler, bilincimiz ve davranışlarımız üzerinde büyük etkisi vardır. Yıllarca süren araştırma ve testler, profesyonellerin her bir şeklin tipik olarak ne anlama geldiğini ve insan algısını nasıl etkileyebileceğini tanımlamasına yardımcı oldu. Hadi daha yakından bakalım.
Kareler ve dikdörtgenler anlamları: disiplin, güç, cesaret, güvenlik, güvenilirlik.
Üçgenlerin anlamları: heyecan, risk, tehlike, denge, denge.
Daireler, ovaller ve elipslerin anlamları: sonsuzluk, kadın, evren, büyü, gizem
Spirallerin anlamları: büyüme, yaratıcılık, sakinlik, zeka
Doğal şekiller anlamları: özgünlük, organik, denge, ferahlık
Soyut şekiller anlamlandırır: anlamın tekliği, benzersizliği, ayrıntılılığı.
Bir logo oluşturmak için, tasarımcılar uygulanan şekiller üzerinde çalışmalı ve kelime markası için seçilen yazı tipine dikkat etmelidir.
Back to Top